fbpx
Korpa

Korpa

Bezbednosni Element BE

Bezbednosni Element BE. Ko je vlasnik a ko upravlja bezbednosnim elementom?

Zakon je tu jasan. Vlasnik Bezbednosnog Elementa je PU (Poreska Uprava) i dužni ste da ga vratite u PU kada ga opozovete ili kada mu istekne važnost. Izradila ga je PU na vaš zahtev i normalno je da ga vratite u PU.

A poslovni prostor? Ko je vlasnik i ko upravlja poslovnim prostorom?
Svaki vlasnik ili korisnik poslovnog prostora će reći “pa ja sam vlasnik ili upravljam svojim poslovnim prostorom”. Da li je to tako?
Moj korisnik me zove i kaže mi da njegova kasa ne šalje račune na SUF (Sistem Upravljanja Fiskalizacijom). Pokušavam da ustanovim gde je problem, prebacujem kasu sa jednog WiFi na drugi. Menjam WiFi modul. Menjam matičnu ploču. Nekoliko sati se rvem sa glupom kasicom i nemam rešenje. U nekom ludilu rekoh korisniku da mi ličnu kartu da proverim šta se dešava na SUF. Da proverim stanje BE.
Na početnoj strani u poreskom sandučetu vidim da nema nikakvih obaveštenja.

OK. Danas je 27.01.2023. godine ništa nije menjano od 12.04.2022. godine. Sve izgleda najnormalnije. Meni kasa ne šalje račune. Idemo dalje. Proveravam status BE i da li ima neposlatih računa.

Vidim da je da je BE opozvan 24.01.2023. godine u 21:20 i da ima 5 neposlatih računa.
Odlično! Kasa je ispravna, korisnik je opozvao BE. Krenem da napadam korisnika zašto me mlati ko budalu kada je opozvao BE. Čovek je u čudu, brani se da nije on. Dobro, onda je tvoj knjigovođa. Sada on zove knjigovođu i napada ga zašto mu je opozvao BE. I ovaj je totalno zbunjen, ništa mu nije jasno.
Pomislim da pogledam i poslovni prostor kada sam već na portalu. I tu nastaje sledeći šok.
ODJAVLJEN JE POSLOVNI PROSTOR.

Vidi, kažem korisniku, možda ti nije opozvao BE ali ti je odjavio poslovni prostor. I automatski je opozvan BE. Tu tek nastaje ludnica. Ko je opozvao? Ko je odjavio? Ko je šta radio?
U poreskom sandučetu ne stoji nikakva informacija o tome.

Knjigovođa kaže da ide u PU, da proveri šta se desilo. Nakon sat vremena se javlja i prenosi šta su mu rekli u PU. Oni misle da je korisnik 3 puta kucao pogrešan PIN za BE i da je on automatski odjavljen.
Alo rođaci, ako je pogrešan PIN može da blokira BE ne i da ga OPOZOVE !
Ako je pogrešan PIN ne može da odjavi poslovni prostor!

Rešenje koje su dali iz PU je da se ponovo prijavi poslovni prostor i traži novi BE. Kažu “samo vi to uradite i BE će vam biti odmah izrađen”.

Saga o fantomski odjavljenom poslovnom prostoru traje i dalje.

Proveravajte svoje kase, BE, poslovne prostore, jer očigledno niste vi vlasnik. Neko drugi je.

No Replies on

Bezbednosni Element BE

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *