fbpx
Korpa

Korpa

Zakon o fiskalizaciji

Zakon o fiskalizaciji

Valjda svako živo biće ima potrebu da sa drugima podeli svoja saznanja za koje misli da će nekome koristiti. Tako je mene na ovaj tekst „inspirisalo“ Ministarstvo Finansija Republike Srbije sa tekstom Zakon o fiskalizaciji. O ovom Zakonu sam satima razgovarao sa svojim kolegama, korisnicima, računovođama, proizvođačima fiskalnih kasa, programerima…

Opšti utisak mi je da je ovo parče papira prosto… ĐUBRE. Dugo sam birao pristojnu reč.

Pandemija Corona virusa i ekonomska kriza ne misli da stane, nego se i pojačava poslednjih nedelja. Kraj se ne nazire. Onaj udarac pandemije u mesecu Martu i Aprilu 2020. godine, veliki broj mikro i malih preduzeća i preduzetnika je preživelo zahvaljujući “Covid-19” plati, 100e po glavi stanovnika i moratorijumu na otplatu bankarskih kredita. Možda će neki od nas da preživimo do sledeće godine, a onda 01.01.2022. godine spremite se da za nove fiskalne kase izdvojite od 500e pa na više.

Nemojte se zavaravati da neće toliko koštati. HOĆE. Svi će gledati da što bolje zarade na tom poslu. I nemojte da padate na priču da će država to da subvencioniše. NEĆE. Ja ne znam nikog da je uzeo subvenciju za nabavku kase 2004. godine ni za nabavku GPRS terminala 2006. godine, a znam ih na hiljade koji su kupili kase i GPRS terminale.

Zakon o fiskalizaciji je apsolutno ne dorečen, skoro svaki član Zakona će bliže regulisati Ministar finansija. Od 22 člana Zakona, 10 članova Zakona, naj važnijih, bliže će urediti Ministar. Nabacali su na papir gomilu ozbiljnih problema, koje su izglasali u skupštini a nakon toga će sve da regulišu podzakonskim aktima (Uredbama i propisima).

U nastavku ću što kraće da dam komentar na svaki član ovog Zakona o fiskalizaciji.

Zakon o fiskalizaciji, link do tog predivnog teksta.

http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/zakoni/2020/1932-20.pdf

Član 2,

2) електронски фискални уређај је хардверско и/или софтверско решење,

„uređaj“ može biti samo hardversko rešenje.

Član 2,

2) а овлашћеним корисницима дозвољава преглед одређених података,

ko je „ovlašćeni korisnik“, ko ga je ovlastio, na osnovu kog dokumenta ga je ovlastio, za šta ga je ovlastio i kome je odgovoran

Član 4

Обвезник фискализације је сваки обвезник пореза на приходе од самосталне делатности у смислу закона којим се уређује порез на доходак грађана и сваки обвезник пореза на добит правних лица у смислу закона којим се уређује порез на добит правних лица, који врши промет на мало.

Sva pravna lica i svi preduzetnici, bez izuzetaka. Dakle advokati, taksisti, obućari, poljoprivredna gazdinstva. SVI.

Član 6

Обвезник фискализације мора проверити пре отпочињања коришћења електронског фискалног уређаја да ли је употреба његових елемената (процесор фискалних рачуна и електронски систем за издавање рачуна) одобрена од стране Пореске управе.

Pitam se kako će tetka Rada, sa Đeram pijace, da proveri da je „procesor fiskalnih računa“ odobren od strane Poreske Uprave.

Član 8

Обвезник фискализације дужан је да у моменту промета на мало сваки рачун обради посредством процесора фискалних рачуна и безбедносног елемента (у даљем тексту: фискализује рачун), као и да Пореској управи доставља податке о издатим фискалним рачунима путем сталне интернет везе у реалном времену у тренутку промета на мало.

Šta ako internet veza ne postoji na toj lokaciji. Jedan moj kolega iz unutrašnjosti kaže da u njegovom gradu ima delova gde ni RUP 12 ne radi.

Član 9

Обвезник фискализације дужан је да, пре почетка коришћења електронског фискалног уређаја за издавање фискалних рачуна, Пореској управи електронским путем достави податке о пословним просторима и пословним просторијама у којима ће користити електронски фискални уређај, и то за сваки пословни простор и пословну просторију одвојено.

Ponovo moram da pomenem teta Radu sa Đeram pijace, koja jedva da je naučila da se javi na mobilni telefon. Sa Viberom još „ratuje“ ali dobro napreduje.

Član 12

У току надзора над применом овог закона, инспектор изриче обвезнику фискализације забрану вршења делатности у трајању до годину дана ако утврди да обвезник фискализације не евидентира сваки појединачно остварени промет на мало, укључујући и примљене авансе за будући промет на мало преко електронског фискалног уређаја.

Ovo je vrh ludila. Zabraniti vršenje delatnosti u trajanju od godinu dana zato što nije izdao fiskalni račun je u najmanju ruku surovo. Za razne ekološke ekcidente, gde su bili ugroženi i ljudski životi, nisu zaprećene ovolike kazne.

Član 15

Новчаном казном од 300.000 до 2.000.000 динара казниће се за прекршај правно лице – обвезник фискализације, ако:

Zašto se uvodi skala kazne za jedan isti prekšaj. Od čega zavisi visina kazne? Recimo da niste izdali fiskalni račun u kom slučaju je kazna 300.000 a u kom slučaju 2.000.000 dinara.

Član 22

примењује се од 1. јануара 2022. године

Da, i na kraju, počinje da se primenjuje u onoj godini u kojoj počinjete da plaćate doprinose za “Covid 19” plate sa početka 2020. godine

Šta mi građani možemo tu da učinimo? Pitamo se većina nas koji smo pogođeni ovim zakonom o fiskalizaciji, možemo dosta toga.

Možemo da potpišemo Peticiju za uvođenje MORATORIJUMA

https://www.peticije.online/zahtev_vladi_republike_srbije_da_uvede_moratorijum_zastoj_na_poreze_zakone_i_cene?u=6354432

Možemo da se priključimo raznim udruženjima kao što je

https://www.facebook.com/groups/ZastitnikMalogBiznisaSrbije

Možete da potpišete amandman na ove i slične zakone.

Možete da pišete raznim medijima i portalima.

Možete da označite da vam se sviđa ovaj tekst.

Možete da ovaj tekst podelite na svojoj FB stranici.

O da, možete MNOGO toga, jer MOŽETE.

No Replies on

Zakon o fiskalizaciji

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *