fbpx
Korpa

Korpa

3 Najjeftinije fiskalne kase

Rešili ste da počnete privatni biznis, čestitam na hrabroj odluci. Pred vama se postavljaju problemi i nedoumice koje u hodu trebate da rešavate. U jednom trenutku doći će na red i pitanje DA LI treba da nabavite fiskalnu kasu.

Koga ćete da pitate da li treba da nabavite fiskalnu kasu, naravno vašeg knjigovođu. Pobogu pa knjigovođa to zna. E pa to nije pravilo. Više puta sam se susreo sa tim problemom.

Jedna od grešaka je: “Ja sam preduzeće, d.o.o. ili privredno društvo – meni ne treba fiskana kasa”. Ukoliko vršite naplatu u gotovom novcu, čekovima građana ili platnim karticama treba da imate fiskalnu kasu i preko nje da evidentirate promet.  Mnogo mojih korisnika koji imaju veleprodaju, zbog povremene naplate u gotovom novcu, čekovima građana ili platnim karticama nabavili su fiskalnu kasu.

Takođe česta zabluda je: “Ja sam preduzetnik – meni ne treba fiskalna kasa”. Za vas važi da svaku naplatu u gotovom novcu, čekovima građana, platnim karticama, ili preko računa treba da evidentirate preko fiskalne kase.

“Znate ja sam paušalac – meni ne treba fiskalna kasa”, grešite. Da li plaćate porez “paušalno” ili “po knjigama” obavezni ste da evidentirate svaki promet preko fiskalne kase.

I još nešto, čak i kada ste preduzetnik i sav promet obavljate preko računa dužni ste da taj promet evidentirate preko fiskalne kase tako što taj promet evidentirate kao da je plaćeno čekovima građana.

Za ovakve prekršaje su propisane ogromne kazne. Za preduzeće je kazna 50.000 pa do 500.000 dinara i zatvaranje objekta na neverovatnih 15 dana, za prvi prekršaj. Za vlasnika ili direktora kazna je od 5.000 do 50.000 dinara.

http://www.poreskauprava.gov.rs/sr/fiskalne-kase/pregled-propisa/uredbe/1429/uredba-o-odredjivanju-delatnosti-kod-cijeg-obavljanja-ne-postoji-obaveza-evidentiranja-prometa-preko-fiskalne-kase.html

Kada ste rešili dilemu da li treba ili ne treba da imate kasu ostalo je da rešite koju i kakvu fiskalnu kasu da nabavite. Prilikom nabavke fiskalne kase budite svesni da kada izaberete uređaj nećete ga tako lako zameniti za drugi. Prvo jer ste se navikli na jedan uređaj pa je svaka promena sama po sebi stresna. Fiskalna kasa nije toster pa će te u obližnjoj radnji da kupite veći, lepši ili bilo šta drugo, fiskalizacija nove kase traje nekoliko radnih dana, staru kasu treba defiskalizovati i za to treba nekoliko radnih dana. Prebacivanje artikala iz stare u novu fiskalnu kasu takođe iziskuje vreme, što je dodatni trošak, a može da se desi da uopšte ne može da se prebace artikli pa će neko morati nanovo da kuca artikle. To je najčešće vaš serviser, a i to košta.

Tako da prilikom kupovine fiskalne kase dobro razmislite. Jeste da privatni biznis u početku iziskuje gomilu novca, koga je uvek nedovoljno, ali kupovina najjeftinije fiskalne kase nije realna ušteda. Sa druge strane ako počinjete biznis gde nemate svaki dan naplatu i obavezu izdavanja fiskalnih računa nepotrebno je da se izlažete dodatnom trošku. Za poslove kao što su na primer agencija za promet nekretnina gde ugovarate i pregovarate nedeljama, a onda zaključite jedan posao mesečno, sasvim će vas zadovoljiti i najjeftinija fiskalna kasa. Ili recimo imate prodavnicu sa skupom robom i ne prodajete na stotine komada dnevno nemojte bacati pare na neke skupe uređaje.

U svakom slučaju o ovome mislite kada se odlučujete da kupite najjeftiniju fiskalnu kasu:

 1. ukoliko izdajete manje od 100 fiskalnih računa, idealno je oko 50

 2. ukoliko ste baš ograničeni prostorom, najjeftinije su i najmanje fiskalne kase

 3. ukoliko naplaćujete na terenu, najjeftinije fiskalne kase ili imaju bateriju ili baterija može da se lako ugradi

 4. obratite pažnju na veličinu tastera i ekrana, suviše mali tasteri i ekran mogu da vam otežaju rad na fiskalnoj kasi

 5. pogledajte kako izgleda “Menu”, izaberite model na kome ćete lako promeniti cenu artikla ili izraditi neki od izveštaja

Najsigurnija kupovina je u nekom dobrom servisu za fiskalne kase. Mi u servisu imamo sve modele fiskalnih kasa koje možete da isprobate kako rade i da se na njima “igrate” ako treba i ceo dan dok se ne odlučite za onu koja vama najviše odgovara.

 Dođite u naš servis da uz kaficu izaberete za vas najbolju fiskalnu kasu. Ukoliko nemate vremena da dođete u naš servis ovde možete da pogledate prezentaciju svake od 3 najjeftinije fiskalne kase.

Ovo su 3 najjeftinije fiskalne kase koje možete kupiti u Srbiji.

Da li je kupovina najjeftinije fiskalne kase i najbolji izbor, zavisi od toga koliko dnevno izdate računa. Ukoliko imate 20-30 računa u toku dana nemojte bacati pare na skupe fiskalne kase.

No Replies on

3 Najjeftinije fiskalne kase

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *